food topic

food topic

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κοτόπιτα με κάστανο




Υλικά:

Για τη ζύμη (για 5 φύλλα):

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½  κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι λευκό
200 γρ. ζεστό νερό

Για τη γέμιση:

700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους
1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 αυγό
1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα



Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε πέντε κομμάτια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.



Αλείφουμε το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος με λάδι.
Ανοίγουμε δύο φύλλα, με το χέρι, στο μέγεθος ενός πιάτου το καθένα. Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ένα φύλλο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη και τα δύο φύλλα μαζί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με 2 ακόμα φύλλα. Ανοίγουμε ένα ακόμα μονό χοντρό φύλλο.

Απλώνουμε το πρώτο διπλό φύλλο στη βάση ενός ταψιού ή πυρέξ και το λαδώνουμε. Βάζουμε από πάνω ένα μονό χοντρό φύλλο και λαδώνουμε.


Για την γέμιση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί.



Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά τα κάστανα,το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και
την κρέμα γάλακτος.


Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα με ένα πινελάκι.
Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με το τελευταίο 1 διπλό φύλλο.



Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ να ροδοκοκκινίσει.



* Η συνταγή είναι απο το www.kastanitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου