food topic

food topic

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τάρτα με καραμελωμένα πράσα, κεφαλογραβιέρα και κρέμα γάλακτος





Υλικά:

Για τη ζύμη της τάρτας:
150 γρ. βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό
2 κ.σ. νερό

Για την γέμιση:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 αυγά
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
1/2 φλ. κεφαλογραβιέρα
τριμμένη Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θα χρειαστούμε μία στρογγυλή ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση ή μία φόρμα-δαχτυλίδι 25 εκ.



Εκτέλεση:

Για την ζύμη της τάρτας:

Χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ανακατευτούν και το μείγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτουμε και το αβγό και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόγενές. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάμε στο ψυγείο τυλίγοντας την με ζελατίνα, μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.




Λαδώνουμε ελαφρά το σκεύος και απλώνουμε το την ζύμη μας φροντίζοντας να εξέχει στα τοιχώματα.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σκουπίζουμε το λίπος από το τηγάνι με λίγο χαρτί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και να μαλακώσουν, περίπου 12΄-15΄. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, την  κρέμα γάλακτος και το θυμάρι κι αλατοπιπερώνουμε. Τα χτυπάμε να ενωθούν.

Στρώνουμε πάνω στην ψημένη τάρτα τα καραμελωμένα πράσα και το μπέικον.



Με προσοχή να μη χυθεί έξω, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.




Σκεπάζουμε την τάρτα με ένα αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά. Στα 20 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε την τάρτα να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.





* Η συνταγή είναι απο το www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου