food topic

food topic

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανατολίτικη πίτα με κιμά και πλιγούρι



Υλικά:

Για τη ζύμη

2 κούπες πλιγούρι
1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
5 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. γλυκού κύμινο
1 κύβο κοτόπουλο
1/2 κ. γλυκού κανέλα
1 1/2 κ. γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση
1 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ κιμάς χοιρινός
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 έτοιμη σάλτσα ντομάτας (370ml)
κύμινο, κανέλα
επιπλέον ελαιόλαδο για το ταψάκι μας


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ξεπλένουμε το πλιγούρι μια δυο φορές με νερό. Το βάζουμε
σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό και το αφήνουμε να τραβήξει.
Θα είναι έτοιμο όταν θα είναι αρκετά μαλακό για να το φάμε ωμό. Περίπου σε μια ώρα θα είναι έτοιμο. Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε την πατάτα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου μισή ώρα.  Όταν είναι έτοιμο και το πλιγούρι βάζουμε στο μούλτι πρώτα την πατάτα και την κάνουμε πουρέ, μετά το κρεμμύδι και μετά το πλιγούρι με το λάδι,τον κύβο το αλάτι και τα μυρωδικά. Δεν θα είναι σφιχτή, θα έχει την υφή πηχτής φάβας και θα μπορούμε να την παίρνουμε με κουτάλι. Αφού την ετοιμάσουμε την αφήνουμε στην άκρη.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα ντομάτας και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να σωθούν τα υγρά, για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. 




Για να ετοιμάζουμε την πίτα μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο. Στον πάτο από το ταψάκι μας βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί ο πάτος.  Με τη βοήθεια βρεμμένων χεριών απλώνουμε τη ζύμη να καλύψει τον πάτο από το ταψάκι μας.


   
Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση και με τα ελαφρώς βρεγμένα χέρια μας την ισιώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. 


Με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές από την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση και με βρεμένα χέρια απλώνουμε τη ζύμη πάλι.



Κόβουμε την πίτα σε 8 κομμάτια και προσπαθούμε να την στολίσουμε όμορφα.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Μόλις περάσουν 15 λεπτά ξαναχαράζουμε την πίτα ώστε να μείνει ο σχηματισμός της.






Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου