food topic

food topic

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Μακαρονόπιτα σε χειροποίητη ζύμη κουρού


Υλικά:

Για τη ζύμη (για 5 φύλλα):
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½  κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι λευκό
200 γρ. ζεστό νερό

Για το άνοιγμα των φύλλων:
100 γρ. βούτυρο
½ φλ. ελαιόλαδο
αλέυρι

Για τη γέμιση:
½ κιλό πένες χρωματιστές
280 γρ. σαλάμι αέρος
420 γρ. γκούντα
285 γρ. κεφαλογραβιέρα
5 αβγά
1 ½ φλ. γάλα φρέσκο
½ φλ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε πέντε κομμάτια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.



Για τη γέμιση: 
Βράζουμε τις χρωματιστές πένες σε αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα βρασμένα ζυμαρικά, τα αβγά χτυπημένα με τη μισή ποσότητα από το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, το gouda κομμένο σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στο τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σαλάμι αέρος με πιπέρι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.


Αλείφουμε το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο.
Ανοίγουμε δύο φύλλα, με το χέρι, στο μέγεθος ενός πιάτου το καθένα. Απλώνουμε 1 κουταλάκι βούτυρο στο ένα φύλλο. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, πασπαλίζουμε με νισεστέ και ανοίγουμε με τον πλάστη και τα δύο φύλλα μαζί. 






Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με 2 ακόμα φύλλα. Ανοίγουμε ένα ακόμα μονό χοντρό φύλλο. 


Απλώνουμε το πρώτο διπλό φύλλο στη βάση ενός ταψιού ή πυρέξ και το λαδώνουμε. Βάζουμε από πάνω ένα μονό χοντρό φύλλο και λαδώνουμε.

Ρίχνουμε τη γέμιση με τα ζυμαρικά και καλύπτουμε με το δεύτερο διπλό φύλλο.



Χαράζουμε την πίτα σε ορθογώνια κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο γάλα και το ελαιόλαδο. 


Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.






* Η συνταγή είναι από το http://www.chefonair.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου