food topic

food topic

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ



Υλικά (1h 15', 8 €):

Χρόνος εκτέλεσης/ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά

Κόστος συνταγής: ~8 €

Για τη βάση

1 πακέτο φύλλο κρούστας

λάδι

Για τη γέμιση:

500 γρ. φέτα
 σπασμένη
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κουτάκι σόδα
 330 ml



Για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
 πλήρες
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι

2 κρόκους

φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.

Για την μπεσαμέλ:
Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο αλλά όχι σε σημείο να καεί. Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα αλεύρι-βούτυρο.Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Μόλις πάρει μία βράση η μπεσαμέλ Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.



Για την γέμιση:
Ρίχνουμε μέσα γραβιέρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Μόλις λιώσει η γραβιέρα προσθέτουμε και τη φέτα. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε πιπέρι. Προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.


Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30 x 40 εκ.
Με ένα πινέλο, περνάμε με ελαιόλαδο ελαφρά το πρώτο φύλλο κρούστας με την βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ολόκληρο στον πάτο του ταψιού.
Από πάνω βάζουμε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου, αφού τα τσαλακώσουμε σαν ''ακορντεόν΄΄ και αφού τα βουτυρώσουμε.



Ρίχνουμε την μπεσαμέλ χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα.Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα εκτός από τα 2 πάνω πάνω που τα βάζουμε απλωμένα. Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με την σόδα.



Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς με αέρα, για 60 λεπτά.





*Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου