food topic

food topic

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονα




Συστατικά:

Για το σιρόπι:

500 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

1ο μείγμα:

400 ml χυμό πορτοκαλιού
400 ml σπορέλαιο
180 ml ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα

2ο μείγμα:

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό




Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν. Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πολύ πολύ καλά.

Για τα μελομακάρονα:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς, στον αέρα.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (25 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για πολύ λίγα δευτερόλεπτα έτσι ώστε να μην μας διαλυθούν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.




* Η συνταγή είναι του Α.Πετρετζίκη

Λιώνουμε μια κουβερτούρα σε μπεν μαρι και κάνουμε και σοκολατένια τα μελομακάρονα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου