food topic

food topic

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Γαλλική κρεμμυδόσουπα


Υλικά (για 4 άτομα):

50 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γραμ. καθαρισμένα λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
200 ml κρασί λευκό
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
2 lt. ζωμό βοδινού ζεστό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
30 ml. cognac
ψωμί κομμένο
100 γρ. έμμενταλ τριμμένo



Εκτέλεση:

Στο μάτι της κουζίνας, βάζουμε το βούτυρο και το λάδι να κάψουν σε χαμηλή φωτιά μέσα σε κατσαρόλα για σούπα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα κάθε λίγο και τα σοτάρουμε για 20 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώστε να χάσουν τα υγρά του χωρίς να καούν.

Για τις φέτες ψωμί:
Σε ένα ταψί στη μέση του φούρνου, βάζουμε τις φέτες του ψωμιού να φρυγανιστούν καλά (για περίπου 25 λεπτά, αν το ψωμί είναι φρέσκο) ώστε να μπορέσουν να επιπλεύσουν στη σούπα ως κρουτόν και να μην διαλυθούν μόλις μπούν στο υγρό.

Ολοκληρώνουμε το μαγείρευμα: Μετά τα πρώτα 20 λεπτά σοτάρισμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά τα κρεμμύδια ώστε να καραμελώσουν και να πάρουν χρώμα και γεύση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Καθώς το αλεύρι αφαιρεί τα υγρά, προσθέτουμε αμέσως το κρασί , το μπράντυ  και αφήνουμε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί στη μέση περίπου το υγρό και να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ αφήνοντας μόνο τη γεύση.

Προσθέτουμε τον ζωμό, το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο. Βράζουμε τη σούπα για άλλα 20-25 λεπτά (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) και την αποσύρουμε απ’ το μάτι για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της .

Βάζουμε την σούπα μας σε πυρίμαχα μπολ και βάζουμε την σούπα μας σε προθερμασμένο φούρνο στο γρκιλ αφού απο πάνω τοποθετήσουμε τις φέτες του ψωμιού και μπόλικο τριμμένο τυράκι. Αφήνουμε τα μπολ στον φούρνο μας για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει το τυρί ωραίο χρώμα.

* Η συνταγή είναι της Julia Child 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου