food topic

food topic

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μυρμηγκάτο



Υλικά:

Για το σιρόπι:

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
450 γρ. νερό
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Για το κεϊκ

200 γρ. αλέυρι γ.ο.χ. και λίγο ακόμα για το ταψί
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. μαύρη τρούφα σοκολάτας
125 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμα για το ταψί
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά μέτρια σε θερμ. δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη:

125 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. κακάο
30 γρ. κορν φλάουρ
200 γρ. νερό
100 γρ. γάλα πλήρες
50 γρ. ινδοκάρυδο



Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, 5-7 λεπτά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το κεϊκ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αλευροβουυτυρώνουμε ενα ταψί ορθογώνιο (20*30 εκ.)

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την τρούφα. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα 5-7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο και προσθέτουμε το το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα-ένα. Περιμένουμε να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το επόμενο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Μόλις ενσωματωθούν όλα τα αυγά, αφαιρούμε απο το μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά που έχουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί μας.



Ψήνουμε 25-30 λεπτά. Βγάζουμε απο τον φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει 1 ώρα περίπου και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.



Για την επικάλυψη:

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το κακάο, το κορν φλάουρ, το νερό και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει, 5-7 λεπτά.

Ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω απο το κέικ που έχει κρυώσει. Διακοσμούμε με το ινδοκάρυδο. Αφήνουμε να σφίξει η επικάλυψη τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρουμε.





* Η συνταγή είναι απο το καινούργιο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη "Piece Of Cake" https://akiseshop.com/el/products/piece-of-cake



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου