food topic

food topic

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κριθαράκι με γαρίδες στο φούρνο



Υλικά (5 άτομα, 1 h, 15€):

Κόστος συνταγής: ~15 €
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα


400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
300 γρ κριθαράκι μέτριο
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
50 ml κρασί
ζωμό λαχανικών σε σκόνη
μισό κ. γ. πελτέ ντομάτας
120 ml ελαιόλαδο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
50 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
50 γρ. reggato, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση:

Πλένουμε τις γαρίδες 2 -3 φορές με άφθονο τρεχούμενο νερό να καθαρίσουν και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τρίβουμε στο μούλτι τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με 120 ml ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί  ρίχνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.

Δυναμώνουμε τη φωτιά στο ίδιο τηγάνι και βάζουμε το πράσο, τα κρεμμύδια και μισό κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Αφού αναμίξουμε στις τριμμένες ντομάτες τον πελτέ τα προσθέτουμε κι αυτά μαζί με 120 ml νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά περίπου. 1,5 – 2 λεπτά πριν την κατεβάσουμε ρίχνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες για να ψηθούν κι αυτές. Αν κατά την διάρκεια του βρασμού η σάλτσα χάσει πολλά υγρά και τείνει να στεγνώσει προσθέτουμε λίγο νερό.



Όσο βράζει η σάλτσα βάζουμε το κριθαράκι σε βραστό νερό αφού του έχουμε ρίξει μισό κ. γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Τα αφήνουμε να γίνουν al dente να μην έχουν ψηθεί πλήρως. Τα στραγγίζουμε από το νερό, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα μαζί με ½ κ. σ. ελαιόλαδο.

Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα την βάζουμε κι αυτή στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά ανακατεύοντας καλά, να αναμιχθούν τα υλικά.



Ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ και πασπαλίζουμε με τα τυριά, το reggato και την μυζήθρα.

Σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.










*Η συνταγή είναι από το www.paxxi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου