food topic

food topic

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σπιτικά burger


Υλικά (για 4 burger):

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
αλάτι, πιπέρι
4 ψωμάκια για burger
4 φέτες μπέικον
4 φέτες τσένταρ
φέτες ντομάτας
μαρούλι
καραμελωμένα κρεμμύδια
μαγιονέζα 
κέτσαπ

Για το αγγούρι τουρσί:
1 μικρό αγγούρι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
λίγο αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε κόκκους

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
1 κρεμμύδια ξερό, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξίδι
λίγη ζάχαρη
λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι


Εκτέλεση:

Για το αγγουράκι τουρσί:
Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε φέτες με ένα peeler(αυτό που καθαρίζουμε τις πατάτες).
 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ξίδι με τη ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι, μέχρι να διαλυθεί και να πάρει μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το αγγούρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη.



Αφήνουμε το αγγουράκι μέσα στο πιάτο μέχρι να κρυώσει. 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:


Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και κάθε μισό σε λεπτές φέτες. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού οι λιπαρές ουσίες και σοτάρουμε στη δυνατή αυτή φωτιά για 5 λεπτά.


Μετά το πεντάλεπτο, και όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ωραίο χρώμα.


Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 

Για τα burger:

​Βάζουμε το μπέικον σε ένα κρύο τηγάνι χωρίς λάδι και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει κριτσανιστό. 



Το μπέικον καθώς ψήνεται βγάζει τα λάδια του. Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάζουμε το μπέικον βάζουμε τα ψωμάκια να ζεσταθούν και να ρουφήξουν τις νοστιμιές από το μπέικον. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Ώρα να μπουν μέσα τα μπιφτέκια μας. 
Με τον κιμά, σχηματίζουμε πολύ απαλά στο χέρι τα μπιφτέκια μας χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. Δεν αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι, Ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την κάθε μεριά ή όση ώρα χρειάζεται για να έχουμε ένα μέτριο ή καλοψημένο μπιφτέκι. Περισσότερη ώρα θα στεγνώσει το κρέας με αποτέλεσμα να μην γίνει καλό το φαγητό μας.


Δύο λεπτά πριν βγει το μπιφτέκι βάζουμε από πάνω 1 φέτα τσένταρ και αφήνουμε να λιώσει.
Σερβίρουμε στα ψωμάκια με το μπέικον, φέτες ντομάτας, μαρούλι, κέτσαπ, μαγιονέζα, καραμελωμένα κρεμμύδια και αγγουράκι τουρσί. 




*Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου