food topic

food topic

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ανάποδη κρεμμυδόπιτα




Υλικά:

ελαιόλαδο
5 κρεμμύδια μεγάλα (ένα συνδυασμό κόκκινων και λευκών κρεμμυδιών), κομμένα
θυμάρι
125 γρ. αλεύρι
125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι
πιπέρι
75 γρ. βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
150 ml γάλα
250 γρ. φέτα


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.




 Αλατοπιπερώνουμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι.



Από πάνω σπάμε σε κομμάτια τα 150 γρ. φέτα.



Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι το μέιγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.



Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη. Μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει λίγο πιο μεγάλη από τη διάμετρο της φόρμας μας.



Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και την πιέζουμε στις άκρες της φόρμας έτσι ώστε να καλύψει τα κρεμμύδια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μερικές μαχαιριές στη ζύμη για να επιτρέψουμε στην υγρασία να φύγει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.




Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να είναι σταθερή και ψημένη.



Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά βγάζουμε τη πίτα από τη φόρμα αναποδογυρίζοντας την πάνω σε μια λαδόκολλα και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε. Σερβίρουμε τρίβοντας τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτας από πάνω.



*Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

2 σχόλια: