food topic

food topic

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Πίτσα με γραβιέρα, καπνιστή μπριζόλα και σάλτσα βασιλικού





Υλικά για την ζύμη:

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κ.σ. ελαιόδαδο
αλάτι (όσο αλμυρή θέλουμε την ζύμη)

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Για την μαγιά, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση του αλευριού, ρίχνουμε τη μαγιά και την καλύπτουμε με αλεύρι.

Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και στο τέλος το χλιαρό νερό.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει έχοντας την σκεπασμένη με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα τουλάχιστον. Αφού φουσκώσει την ξεφουσκώνουμε, παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε πάνω του ελαιόλαδο να πάει παντού.





Ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάκτυλα έτσι ώστε να καλύψει τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην κάτω σχάρα για περίπου 20 λεπτά στον αέρα.


Υλικά για τη σάλτσα:

100 ml κέτσαπ
1 σκ. σκόρδο
2 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά της σόυπας αποξηραμένο βασιλικό
2 κ.γλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:


Στον κάδο του μπλέντερ πολτοποιούμε την κέτσαπ, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι,το σκόρδο και τον βασιλικό. Αφήνουμε τη σάλτσα να αρωματιστεί με τον βασιλικό, για περίπου 30 λεπτά.



Υλικά για την πίτσα:

200 γρ. καπνιστή μπριζόλα, κομμένη σε λεπτές φέτες/κομμάτια
250 γρ. γραβιέρα κρήτης γλυκιά, χοντροτριμμένη
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
λίγα φύλλα ρόκας
λίγο  μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Απλώνουμε στη ζύμη της πίτσας (εγω πασπαλίζω με λίγη ρίγανη) μια στρώση σάλτσας, συνεχίζουμε με το τυρί και μετά με την καπνιστή μπριζόλα.





Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 20 λεπτά στον αέρα , μέχρι να πάρει χρώμα η πίτσα.
Δύο λεπτά πριν γίνει η πίτσα, προσθέτω από πάνω τα κυβάκια της ντομάτας που έχω κόψει, και ξαναβάζω στο φούρνο.



 Μοιράζουμε από επάνω τα φύλλα της ρόκας, ραντίζουμε με την κρέμα μπαλσάμικου και σερβίρουμε.















2 σχόλια: