food topic

food topic

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Πεϊνιρλί



Για τη ζύμη

350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
450 γρ. αλεύρι σκληρό
70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
10 γρ. αλάτι
1 κ.γ. ελαιόλαδο


Για τα πεϊνιρλί

50 γρ. βούτυρο 
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γρ. τυρί κρέμα
πιπέρι
5 φέτες μπέικον, σε κομματάκια
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα
φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)



Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να δουλέψει η μαγιά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-8 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι μας.

Αφαιρούμε από τον κάδο και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ που έχουμε βάλει 1 κ.γ. λάδι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης μας.

Όταν είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και βάζουμε πάνω το ζυμάρι μας. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5-6 κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια με την κάθε ζύμη. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα μπαλάκια ελαφρά σε μικρό οβάλ σχήμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210º C στον αέρα.

Για το πεϊνιρλί

Μοιράζουμε, πάνω στα οβάλ ζυμάρια, που έχουμε σχηματίσει, το βούτυρο (10 γρ. περίπου στο καθένα).

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε, μέχρι να δέσουν, τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα και την ρίγανη. Μοιράζουμε το τυρί και το μπέικον, σε κάθε ζυμάρι, και απλώνουμε να πάει παντού.
Φτιάχνουμε βαρκούλες, σηκώνοντας τα πλάγια του ζυμαριού και διπλώνοντάς τα προς τα μέσα.
Τοποθετούμε στο ταψί μας λαδόκολλα. Βάζουμε τα πεϊνιρλί μας στα ταψάκια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη.


Υπάρχει επίσης και η γλυκιά εκδοχή τους!!

Με πραλίνα, φυστικοβούτυρο, μπανάνες ή οτι άλλο προτιμάει ο καθένας :-)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου