food topic

food topic

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Kανελόνι με κιμά και μπεσαμέλ




Υλικά (6 άτομα, 1 h, 8 €):

Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα

Κόστος συνταγής: ~8 €

Υλικά για την γέμιση:

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
350 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γραμ. ζαμπόν καπνιστό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 κ.σ. ζεστό νερό
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την μπεσαμέλ:

1 lt γάλα
1 φύλλο δάφνης
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
125 γρ. βούτυρο
3/4 φλυτζ. αλεύρι
αλάτι και πιπέρι
λίγο έξτρα μοσχοκάρυδο
2/3 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2-3 κ.σ. βιτάμ


Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ:

Ζεσταίνουμε καλά το γάλα με τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο σε μικρό κατσαρολάκι, να μην βράσει. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς. Ρίχουμε λίγο-λίγο το γάλα, φιλτράροντάς το μέσα από σουρωτήρι, ανακατεύοντας παράλληλα σε όλη τη διάρκεια.

Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, πάντα ανακατεύοντας σε σημείο που η σάλτσα βράζει και δένει (πήζει), περίπου 6-10 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Tην αφήνουμε στην άκρη, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα στην επιφάνεια.

Εκτέλεση για την γέμιση:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα (4-5 λεπτά). Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι το κρέας να αλλάξει χρώμα, διαλύοντας ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα τα μπαλάκια του κιμά που δημιουργούνται. Μαγειρεύουμε έτσι για 4 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε και μεταφέρουμε σε ενα μπολ με το ζαμπόν, τον πελτέ ντομάτας αραιομένο και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στον αέρα.

Γεμίζουμε τα κανελόνι: Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και απλώνουμε στη βάση 3 κ.σ. μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το 1/3 από την υπόλοιπη στο μείγμα του κιμά. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε με αυτό τα κανελόνι. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο λαδωμένο ταψί.



Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και κομματάκια απο βούτυρο.



Ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο μας για 20-25 λεπτά, μέχρι τα κανελόνι να έχουν ένα ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε το σκεύος να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν κόψουμε τα κανελόνι.




* Η συνταγή είναι απο το www.pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου