food topic

food topic

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Λαζάνια με σπανάκι, φέτα και ντομάτα


Υλικά:

1 μέτριο κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κιλό σπανάκι
300 γρ φέτα
10 φέτες κασέρι
λάδι
αλάτι
πιπέρι
κουκουνάρι 2-3 κ.σ. που έχουμε καβουρδίσει

Για το στήσιμο:

50 γρ γραβιέρα
1 πακέτο λαζάνια (με αυγό)
κυβάκια βούτυρο


Για την σάλτσα ντομάτας:

6 ώριμες μεγάλες ντομάτες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. πελτέ
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
λίγη ζάχαρη
αποξηραμένο βασιλικό ή φρέσκο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για την σάλτσα ντομάτας:

Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και και τον σοτάρουμε και αυτόν για λίγο. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την ζάχαρη. 



Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε τον βασιλικό.


Για το σπανάκι:

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κομμένο και πλυμένο σπανάκι σε δόσεις μέχρι να μαλακώσει (περίπου 2 λεπτά η κάθε δόση). Σε κάθε δόση αλατίζουμε ελαφρά. Γενικά θέλουμε το σπανάκι να κρατήσει τα υγρά του ώστε να μας βοηθήσει στο ψήσιμο των λαζανιών. Μόλις ετοιμαστεί προσθέτουμε και το καβουρδισμένο κουκουνάρι.


Για το στήσιμο:

Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση σάλτσα ντομάτας και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. 



Απλώνουμε μια στρώση απο τα λαζάνια.



 Ρίχνουμε μια στρώση σάλτσα και απο πάνω το 1/3 απο το σπανάκι. Θρυματίζουμε σε κομμάτια την φέτα και την ρίχνουμε και αυτήν. 


Βάζουμε επίσης και μερικές φέτες απο το κασέρι. 


Βάζουμε άλλη μια στρώση λαζάνια και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι την τελευταία στρώση. Συνολικά έχουμε 3 στρώσεις. Στην κορυφή καλύπτουμε με την τελευταία στρώση απο τα λαζάνια και απλώνουμε απο πάνω σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζουμε το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με αέρα για 30-35 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε την γραβιέρα απο πάνω και μερικά κυβάκια βούτυρο τα οποία θα δώσουν γεύση και χρώμα. 

Ξαναβάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε.





* Ευχαριστώ τον Θοδωρή για την τέλεια συνταγή!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου