food topic

food topic

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Χοιρινό κότσι στην γάστρα με μουστάρδα και μέλι




Υλικά για 4 άτομα:

5 κανονικές πατάτες
2 κότσια χοιρινά γύρω στο 1,5 κιλό με το κόκαλο
2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση
4 φύλα Δάφνης
2 ξυλάκια κανέλας
6 καρφάκια γαρίφαλου
Η φλούδα από ένα λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι

Για την σάλτσα επάλειψης:

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση:

Μια μέρα πριν  ψήσουμε το κρέας, το βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό ώστε να το καλύπτει, με μια κουταλιά ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε.

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρό σχετικά μέγεθος.




και τα κρεμμύδια σε ροδέλες.




Στρώνουμε στην γάστρα τις πατάτες τα κρεμμύδια και τοποθετούμε τα κότσια κάπως πλάγια. Κάνουμε με το μαχαιράκι κάποιες μικρές σχισμές στο δέρμα στα δυο κότσια ώστε να μπει μέσα από 3 γαριφαλα και απο μια σκελίδα σκόρδου. Τοποθετούμε στην γάστρα και τις κανέλες, τα δαφνόφυλλα και την φλούδα λεμονιού. Περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό.


Βάζουμε σε ενα μπολ τα υλικα για την σάλτσα επάλειψης και τα ανακατεύουμε καλά. Με ένα πινέλο ύστερα αλείφουμε καλά το κρέας και οτι περισέψει το ρίχνουμε μέσα στην γάστρα.



Αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε την γάστρα, τοποθετούμε το φαγητό στον φούρνο στην πιο κάτω θέση της σχάρας και ψήνουμε για ένα μισάωρο.Μετά το μισάωρο χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 160-170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες δυόμισι ώρες.

Μετά το πέρας του χρόνου, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και μεταφέρουμε το κρέας προσωρινά σε μια πιατέλα μέχρι να πάρουμε την σάλτσα του. Πετάμε τις κανέλες, τις δάφνες και σουρώνουμε με ένα τρυπητό την σάλτσα της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι. Κρατάμε μονο το ζουμί.

Βάζουμε τις πατάτες στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά στο γκριλ ώστε να γίνουν τραγανές οι πατάτες μας και ύστερα προσθέτουμε πάλι στο σκεύος και το κρέας αφού το γυρίσουμε απο την άλλη πλευρά ώστε να πάρει και αυτό λίγο ακόμα χρώμα και να ροδοκοκκινήσει.



Για την σάλτσα του ψητού, βάζουμε το κατσαρολάκιμε το ζουμί  σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλαουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.




Σερβίρουμε στην πιατέλα μας με το ζουμί που φτιάξαμε.



*http://www.eri-captaincook.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου