food topic

food topic

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κριθαρότο με φέτα και ελιές


Υλικά για 5 άτομα:

500 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
2 λίτρα ζωμό λαχανικών
250 γραμμάρια ελιές χωρίς κουκούτσια
200 γραμμάρια φέτα χοντροτριμμένη
100 ml λάδι
θυμάρι ξερό
4 μέτριες ντομάτες 
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 μικρό κρεμμύδι λεπτοκομμένο

*δεν προσθέτουμε αλάτι μόνο πιπέρι λόγω της ελιάς και της φέτας που ηδη είναι αλμυρά

5 αυγά για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό μας. Κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια όπως είναι μαζί με τα υγρά τους και την φλούδα. Βάζουμε 60 ml  λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι για να το τσιγαρίσουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας πελτέ και τον αφήνουμε να τσιγαριστεί. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες και 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι. 



Τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να μελώσουν για περίπου 15 λεπτά.



Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 40 ml απο το λάδι μας. Και μόλις κάψει προσθέτουμε το κριθαράκι και το αφήνουμε να τσιγαριστεί ενω χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.


Προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό στο κριθαράκι μας ώστε να μαγειρευτεί κατά όπως επιθυμούμε εμείς ανακατεύοντας αρκετά συχνά. Εγω χρησιμοποίησα λίγο λιγότερο απο τα 2 λίτρα του ζωμού. Το βγάζουμε απο την φωτιά ενω έχει λίγα υγρά, δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.


Ταυτόχρονα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια την φέτα και σε ένα multi βάζουμε τις ελιές ( αφού τις έχουμε ξεπλύνει με νερό ώστε να φύγει η πολύ αλμύρα ) χωρίς κουκούτσια και φτιάχνουμε την δική μας πάστα ελιάς.


Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κριθαράκι την σάλτσα απο τις ντομάτες και αφήνουμε να ενωθούν για 2 λεπτά πάνω στην φωτιά.


Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά, προσθέτουμε την φέτα και τις ελιές και ανακατεύουμε.


Για το σερβίρισμα τηγανίζουμε για κάθε μερίδα ένα τηγανιτό αυγό μέσα σε λίγο λάδι και το τοποθετούμε πάνω απο το κριθαρότο μας !






*Η συνταγή είναι το gastronomos.gr












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου